3 Leikkausjälkikontrollit

3.1 Kaihileikkauksen jälkikontrolli

Kaihileikkauksen jälkikontrollin suorittaa joko silmälääkäri tai optometristi, mikäli leikkaava silmäkirurgi on antanut siihen suostumuksen.

Kaihileikkauksen jälkikontrollissa tarkastetaan silmän tilanne leikkauksen jälkeen biomikroskooppia käyttäen. Tutkimuksessa kiinnitetään erityistä huomiota näkökykyyn ja silmään asennettuun keinomykiöön eli linssiin.

Tarvittaessa potilas ohjataan jälkikontrollista optometristin epäilyn perusteella jatkotutkimuksiin, esimerkiksi kuvantamis- ja / tai laboratoriotutkimuksiin ja edelleen silmälääkärin tutkimukseen tutkimustulosten kera.

3.2 Muu leikkausjälkikontrolli

Muun leikkauksen jälkikontrollin suorittaa yleensä silmälääkäri tai optometristi, mikäli leikkaava silmäkirurgi on antanut siihen suostumuksen. Käypä hoito -suositus määrittää jälkikontrollin sisällön.

Muu leikkausjälkikontrolli voi liittyä esim. glaukooma-, diabetes- tai luomioperaatioon. Sairaudesta tai vaivasta ja leikkauksesta riippuen jälkikontrolli sisältää silmän tutkimisen ja tarvittavat silmälaboratoriotutkimukset.

Tarvittaessa potilas ohjataan jälkikontrollista optikon epäilyn perusteella jatkotutkimuksiin, esimerkiksi kuvantamis- ja / tai laboratoriotutkimuksiin, ja edelleen silmälääkärin tutkimukseen tutkimustulosten kera.